Familien Maponda


Familien Maponda består først og fremmest af værtsfar, Mr. Mabvuto Alick Maponda, og værtsmor, Mrs. Miriam Maponda. To ret karakteristiske personligheder.

Værtsfar, Mr. Maponda, er en passioneret mand med masser af visioner. Han arbejder som Nyimba District Coordinator, har studeret i Canada og startede i 2007 en lokal skole for landsbyens børn, der ikke ellers havde mulighed for at komme i skole, Walter Hiebert School for Orphans and Vulnerable Children (fortjener et indlæg for sig selv). Han minder meget om mig selv i hans måde at tænke på, og vi sidder derfor ofte en times tid udenfor om aftenen og snakker om alt mellem himmel og jord.

Værtsmor, Mrs. Maponda, er en super sød kvinde – men bestemt 🙂 Det sker ofte, at man får en reprimande, hvis ens tøj er beskidt, hvis Olivias kjole er for afslørende eller hvis man mangler at tage sit bad. Sød er hun dog. Næsten dagligt får man at vide, hvor dejligt det er, at man er her, og så er der naturligvis hendes boller, som hun bager i hendes store stenovn og sælger i shoppen. 10kg mel og over 200 boller bliver det til – hver dag stort set. De er delicious.

Søster på 18, Nora, er den ældste af de fem søskende. Hun er lige blevet færdig med high school. Super sød og rigtig flot pige. Med alt det, som Zambia importerer fra Vesten, medfølger også den materialistiske kultur. Ja, kvinder gør rigtig meget ud af dem selv. Stort set alle kvinder (i hvert fald i Lusaka) går med paryk eller påsat hår. Herudover bruger visse kvinder (I shit you not) et eller andet slags kemikalie for at blegne deres hud. De vil alle rigtig gerne være hvide. Nora er med på den bølge, hvilket jeg synes er en skam. Hun går rigtig meget op i hendes udseende, og eksempelvis på væggen på deres værelse hænger der en masse sider fra Se&Hør-blade med folk på den røde løber i forbindelse med programmet Vild Med Dans. Desuden øver de sig i at gå catwalk, pigerne. Men sød, det er hun. Og hun er den, der er nemmest at snakke med af børnene.

Lidt yngre søster på 16, Anastacia, er også en super sød og flot pige. Det sker ret ofte, at vi sidder og ser film til langt ud på natten, og hun er meget nem at snakke med. Desværre er hun nu startet på boardingschool, så det er måske en gang om ugen, at man ser hende.

Mindre søster på 13, Abigail, er den yngste af pigerne. Rigtig sød, ligeledes flot og med et helt tæt forhold til lille Blessed på 2 år. Som 13-årig går hun i 9. klasse på Nyimba Secondary School – en klasse, hvor de fleste 18-20 år gammel. Hun er super kvik og er rigtig nem at snakke med. Uden tvivl den mest modne 13-årige pige, jeg nogensinde har set.

Mrs. Mapondas søster på 18, Enala, bor også her. Lidt genert pige, men altid smilende og IGEN – en flot pige (det er de allesammen). Hun er nok den, der laver flest huslige pligter herhjemme.

Af drengene, har vi Walter Hiebert på 9, Prince på 5 og Blessed på 2. Blessed fortjener hans eget indlæg 🙂 Walter er enormt god til engelsk ift. hans alder. Og så har han en utrolig høj social intelligens. Han underholder snildt en stor flok mennesker og snakker rigtig meget. Han er nok drengen, jeg bruger mest tid med.

Prince er ikke så gammel og kan ikke rigtig snakke engelsk. Han forsøger dog… Ved at gentage alt, hvad jeg siger, eller sige no, hvis jeg siger yes og omvendt. Det er meget sjovt, og han er helt sikkert sød. Men hans manerer er simpelthen så dårlige. Når han har spist, er der mad overalt. Han smasker, bøvser og prutter, når det passer ham. En stædig satan, som måtte tages ud af skolen sidste år, da han var flabet over for læreren. Nu forsøges der igen at få ham i skole, men det er ikke usædvanligt, at han om morgenen græder, når han skal i skole.

For lige at sætte dette i perspektiv, så er opdragelse ikke noget, man gør særlig meget ud af. Det er primært pigerne, der opdrager på børnene, da det er dem, der tager sig af børnene en stor del af tiden. Og man gør ikke meget ud af at fortælle, når barnet gør noget, som er forkert. De lader gerne børn smadre deres legetøj eller smide mad udover det hele. Hvis Blessed får fat i en bold, som en flok drenge spiller med, så stiller drengene sig pænt ved siden af og venter på, at Blessed bliver træt af at lege med bolden. Ligeledes, hvis Blessed vil se fjernsyn eller have slik, så får han det. Græder børnene derimod, ja så lader man dem være – da “de skal være stærke”. Det er utrolig hårdt. Ikke noget jeg har snakket med dem om.

Blessed får som sagt hans eget indlæg 🙂

Udgivet af

Lasse Schriver Nielsen

Lasse Schriver Nielsen, født 4. oktober 1992, gradueret fra Saxogade Handelsgymnasium sommeren 2012 og påtænker at studere filosofi på KU efter et sabbatår i Afrika.

2 kommentarer til “Familien Maponda”

 1. Hej Lasse,
  jeg fandt ved et tilfælde ind til din blog her, og jeg nyder at læse den. Jeg boede hos familien for et års tid siden, hvor Mie og jeg var det første hold volontører. Egentlig ville jeg bare lappe dine fantastiske beretninger i mig, men jeg MÅ altså bare høre: Hvor er Ruth henne?! Bor hun ikke hos Mapondaerne længere? Du ved, mr. Mapondas niece? Jeg kan helt mærke mit hjerte banke af bekymring og volontørsøskendekærlighed for den lille, gæve pige. Alt det bedste herfra, Lotus

 2. Hej Lotus,

  Rart at høre fra dig. Mr. Maponda har længe snakket om, at jeg skulle have din mail, og at der var nogle ting, du havde gang i. Noget med en bog af en art?

  Jeg har ikke gjort så meget ud af at skrive på bloggen desværre. De sidste posts her blev smidt ret hurtigt ind i forbindelse med en indsamling.

  Ruth har det godt, så der kan du være helt rolig 🙂 Men hun bor hos Ndake nu sammen med Aicha (hvis du ved, hvem hun er). De boede her i starten, men flyttede da det blev december og Norah og Anastacia kom hjem og boede. De kom aldrig tilbage, da det blev skolegang igen, hvilket var ret trist. Men vi ser dem hver søndag.

  Holder Mr. Maponda dig opdateret? Ellers kan jeg godt fortælle lidt om, hvad der er sket. Har nok også et par spørgsmål til dig, hvis jeg lige tænker efter 🙂

  Kh Lasse

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s